Zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten: waar moet je over nadenken?

Elke Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De basis zorgverzekering omvat de voor elke inwoner medisch noodzakelijke zorg. Voor sommige soorten zorg moet je zelf (een gedeelte) betalen uit het verplicht eigen risico. Behalve de basis zorgverzekering, overweeg je ook of een aanvullende verzekering voor jou de moeite waard is. Dit is niet verplicht. Je sluit dergelijke verzekeringen af als je denkt dat de basis zorgverzekering je niet voldoende dekking biedt.

Wat is de basis zorgverzekering?

De basis zorgverzekering omvat alle medisch noodzakelijke zorg. Behalve dat jij als volwassene de plicht hebt om een dergelijke verzekering af te sluiten, hebben verzekeraars de zogeheten acceptatieplicht. Zij mogen dus niet weigeren om personen op te nemen in hun basisverzekering. De overheid bepaalt de dekking van de basisverzekering. Daardoor is deze bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De kosten van een dergelijk basispakket kan echter wel per maatschappij verschillen. Er bestaan ook verschillen in soorten basis zorgverzekeringen.

Welk soort zorgverzekering past het beste bij jou?

Je kunt kiezen uit diverse soorten basis zorgverzekeringen. Zo bestaan er de restitutiepolis en de naturapolis. Het verschil wordt gedefinieerd door de keuzevrijheid die de polissen je bieden. Sluit je een restitutiepolis af, dan kun je zelf kiezen bij welke zorgaanbieder jij je zorg ‘haalt’. Je schiet de kosten voor en je verzekeraar betaalt het je achteraf terug. Kies je voor een naturapolis, sluit je zorgverzekeraar contracten af met de aanbieders. Je rekeningen worden direct door de verzekeraar betaald.

De zin van een aanvullende zorgverzekering

Maak je gebruik van zorg die niet vanuit de basis zorgverzekering wordt vergoed? Of verwacht je hier in de nabije toekomst gebruik van te zullen maken? Dan overweeg je het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Vrijwel altijd sluit je deze af bij dezelfde zorgverzekeraar als waar je je basis zorgverzekering ook hebt lopen. Wil je dit bij een andere verzekeraar doen, dan komen daar extra kosten bij kijken. In tegenstelling tot de basisverzekering, geldt er voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht.

Let op de hoogte van je premie

Voordat je eventueel een aanvullende zorgverzekering afsluit, is het wel van belang om te kijken naar wat dit doet met je maandelijkse premie. Als je hier niet bij stilstaat, kan het zomaar zijn dat je jaarlijks uiteindelijk meer premie betaalt dan dat je declarabele zorgkosten maakt. Vaak geldt dit voor onder andere een tandartsverzekering. Heb je een gezond gebit, dan is het verstandiger om de jaarcontrole uit eigen zak te betalen dan er maandelijks een premie voor af te dragen.

Het eigen risico

Tot slot is er nog het eigen risico. Deze geldt voor veel van de kosten die onder de basisverzekering vallen. Anno 2019 betaal je de eerste 385 euro zelf. Dit bedrag is bij elke verzekeringsmaatschappij even hoog omdat het door de overheid wordt vastgesteld. Sommige basiszorg, zoals huisartsenbezoek, wordt niet belast met het verplicht eigen risico. Ben je helemaal gezond, heb je een minimale medische voorgeschiedenis en verwacht je op de korte termijn geen problemen? Dan kun je ook voor een extra, vrijwillig eigen risico kiezen. Je maandpremie daalt hiermee aanzienlijk.