Overstappen zorgverzekering

In 2019 overstappen op een andere zorgverzekering

Het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking is al jaren achteraan verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar. De meeste mensen werpen nauwelijks een kritische blik op hun verzekering. Misschien omdat ze er geen tijd voor hebben, geen zin in hebben, of gewoonweg niet weten waar ze moeten beginnen. Een overstap naar een andere zorgverzekeraar kan jewat je premie betreft echter een slok op een borrel schelen. Een overstap is de moeite van het overwegen waard.

Hoe stap je over op een andere zorgverzekering?

Met overstappen op een andere zorgverzekering bedoelen we in feite het overstappen naar een andere verzekeraar. Je verzekering bij je huidige verzekeraar aanpassen, is namelijk geen moeilijke klus. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, moet je zorgvuldig te werk gaan. Dat houdt in: vaststellen waarom je weg wilt bij je huidige verzekeraar, in kaart brengen wat jij nodig hebt en vervolgens de mogelijkheden aftasten. Ook dien je na te denken over een eventueel vrijwillig eigen risico en de hoogte ervan.

Welke zorg heb jij nodig?

Heb je eenmaal besloten bij je huidige zorgverzekeraar weg te willen, dan is het van belang om goed te weten wat je precies wilt. Zonder dit op een rijtje te hebben, kan een overstap weggegooide tijd en energie betekenen. Vraag jezelf in deze eerste fase dus af, welke zorg jij nodig hebt of in de nabije toekomst nodig zou kunnen hebben. Dit betreft uiteraard ook eventuele aanvullende zorg die buiten het basispakket valt. Ten tweede moet je voor jezelf de vraag beantwoorden of je voor een restitutiepolis of een naturapolis kiest.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen

Pas wanneer je jouw zogeheten zorgbehoefte goed in kaart hebt gebracht, kun je een andere zorgverzekeraar kiezen. Dit is misschien wel de moeilijkste stap, want met de huidige overdaad aan aanbod zie je door de bomen haast het bos niet meer. Heb je er de tijd voor, dan is het verstandig om zo veel mogelijk informatie tot je te nemen. Heb je het gevoel er wat hulp bij nodig te hebben, dan kun je een van de online zorgvergelijkers gebruiken.

Je huidige zorgverzekering opzeggen

Ben je er eenmaal over uit? Dan kun je overgaan tot het overstappen. Zoals je weet stuurt jouw zorgverzekeraar je aan het eind van het jaar al een overzicht met de nieuwe polisvoorwaarden en premies voor het volgende jaar. Deze informatie kan voor jou een extra bevestiging zijn om de overstap daadwerkelijk te maken. Dit kan echter maar één keer per jaar, tot 1 januari. Doe je dit niet voor deze harde einddatum, dan ben je opnieuw een jaar bij dezelfde maatschappij verzekerd. Overstappen in 2019 kan niet meer.

Vrijwillig eigen risico

Het laatste waar je over na dient te denken, is het eigen risico. Of beter gezegd: het vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico (dat in 2019 op 385 euro per persoon ligt) is onveranderlijk en voor iedereen hetzelfde. Verkeer je echter in goede gezondheid en verwacht je ook het komende jaar geen of weinig zorg nodig te hebben? Dan kun je ervoor kiezen om ook een vrijwillig eigen risico aan te gaan. Hiermee druk je je maandelijkse premie behoorlijk.