overstappen andere zorgverzekering

Overstappen naar een andere zorgverzekering

In verzekeringenland zijn veranderingen aan de orde van de dag. Dit geldt wat zorg betreft niet alleen voor de basisverzekering, maar ook voor de aanvullende verzekeringen. Elk jaar veranderen zorgverzekeraars hun pakketten en premies. Alhoewel de meeste mensen dit niet doen, loont het wel de moeite om elk jaar af te wegen welke zorgverzekeraar er het beste bij jou past. Overstappen op een andere zorgverzekeraar gebeurt meestal vanwege een ontoereikende dekking door je huidige verzekeraar, of een elders lagere premie. In dit artikel lees je waarom je kunt overstappen en hoe je te werk gaat.

Wat moet je doen om over te stappen?

Overstappen naar een andere zorgverzekering is niet moeilijk, het vereist alleen tijd en het nodige zoekwerk. Wat dat laatste betreft kunnen vergelijkingswebsites je ook een eindje op weg helpen. Het eerste wat je moet doen als je erover nadenkt om over te stappen, is voor jezelf na te gaan welke zorg je nodig hebt. De nieuwe poliswaarden en de vastgestelde premiehoogte voor volgend jaar worden gedurende het eind van het jaar door je zorgverzekeraar naar je toe gestuurd. Vergelijk dit goed met jouw wensen en de inhoud van verzekeringen bij andere maatschappijen.

Contracten met zorgverleners

Ben je van plan over te stappen op een andere zorgverzekering, ga dan na welke voorwaarden voor vergoedingen er gelden bij je potentieel nieuwe verzekeraar. Gelden de vergoedingen voor alle patiënten, of alleen voor een specifieke categorie? Controleer ook of deze zorgverzekeraar voor het komende jaar wel contracten heeft afgesloten met de zorgverleners van jouw voorkeur. Verzekeraars doen dit om controle te houden op de prijs en de kwaliteit. Bezoek je echter al een tijd dezelfde fysiotherapeut of psycholoog bijvoorbeeld? Dan is het niet fijn om vanwege een overstap van verzekering noodgedwongen van behandelaar te moeten veranderen.

Een bekend verhaal: brillen en lenzen

Je hebt het ongetwijfeld wel vaker gehoord, of misschien zelf al eens gedaan: overstappen naar een andere zorgverzekeraar vanwege de vergoeding van brillen en lenzen. Alleen bij medische noodzaak worden deze uit de basisverzekering vergoed. De meeste zorgverzekeraars vergoeden ‘gewone’brillen en lenzen maar één keer per twee jaar. Dat terwijl de kosten van een bril behoorlijk kunnen oplopen, zeker wat betreft merkbrillen. Het afsluiten van een uitgebreidere aanvullende verzekeringen bij dezelfde verzekeringsmaatschappij heeft daarbij geen zin. Om die reden kiezen veel bril- en lensdragers voor een overstap om deze kosten opnieuw te kunnen dekken.

De eventuele collectiviteitskorting

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je met een grote groep mensen afsluit. Dit kunnen leden van een sportclub of andere vereniging zijn, maar meestal betreft dit werknemers binnen eenzelfde bedrijf. Met een collectieve zorgpolis krijg je collecitiviteitskorting, oftewel korting op de gewoonlijke premie. Normaal gesproken kun je slechts één keer per jaar overstappen, tot 1 januari. Verander je echter van baan en ga je naar een werkgever met een collectieve verzekering (of juist andersom), dan kun je direct wisselen van zorgverzekering. Dit doe je uiterlijk een maand nadat je bij je nieuwe werkgever bent gestart.