eigen risico zorgverzekering

Hoe werkt het eigen risico van een zorgverzekering?

Iedere volwassen Nederlander krijgt te maken met het verplichte eigen risico, ongeacht bij welke zorgverzekeraar hij is aangesloten. Het eigen risico is een vastgesteld bedrag dat voor iedereen hetzelfde is. Het is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je zorgkosten maakt. Het gaat op voor de meeste zorgkosten die onder de basis zorgverzekering vallen. In 2019 is het verplichte eigen risico, net als het jaar ervoor, vastgesteld op 385 euro.

Welke zorg valt er onder het eigen risico?

De eerste 385 euro die je aan meestal onder het basispakket vallende zorgkosten maakt, zijn dus vaak voor je eigen rekening. Breng je een bezoek aan je huisarts of aan de huisartsenpost, dan wordt daarvoor niets in rekening gebracht. Ga je naar de spoedeisende hulp, dan is dat wel weer het geval. Door je huisarts voorgeschreven medicijnen en bloedonderzoeken komen eveneens voor eigen rekening, net als ziekenhuiszorg, ambulancevervoer en paramedische zorg uit het basispakket, zoals fysiotherapie.

Waarom bestaat het eigen risico?

De eigenrisicoregeling is in 2008 door de overheid in het leven geroepen. Het drempelbedrag bedroeg toen 150 euro, maar dit is in de loop der jaren fors gestegen. De reden van de invoering van het eigen risico was het remmen van de zorgvraag van verzekerden. Vanwege de volledige dekking van allerlei zorgkosten gingen veel mensen gemakkelijk naar hun huisarts of een specialist. Om deze laagdrempeligheid te verminderen, is het eigen risico bedacht. Ook werden zo de totale Nederlandse zorguitgaven beter beheersbaar.

Het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage

De termen eigen risico en eigen bijdrage worden nogal eens door elkaar gehaald. Ook al hebben de twee maatregelen veel van elkaar weg, toch bestaat er een essentieel verschil. Zo geldt het eigen risico voor alle zorg uit de basisverzekering, maar de eigen bijdrage op een bepaald aantal zorgvormen. Hierbij kun je denken aan hoortoestellen, kunstgebitten, pruiken, maar ook ziekenhuisbevallingen zonder medische indicatie. In tegenstelling tot het eigen risico is de eigen bijdrage gedurende het jaar variabel.

Het vrijwillig eigen risico

En om het plaatje helemaal compleet te maken: behalve het verplichte eigen risico en de eigen bijdrage bestaat er ook nog de vrijwillige eigen bijdrage. Wanneer je geen of een minimale medische voorgeschiedenis hebt en op het moment gezond bent, is het afsluiten hiervan een potentieel voordelige zet. Een vrijwillig eigen risico betekent dat je bovenop de huidige standaard 385 euro extra betaalt in het geval je zorg nodig hebt. Daar tegenover staat de aanzienlijk lagere maandpremie.

Het eigen risico en aanvullende verzekeringen

Elke Nederlander kan ervoor kiezen om alleen een basisverzekering af te sluiten, of ook te kiezen voor een aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekeringen bestaan in verschillende categorieën. Des te hoger de categorie, des te meer aanvullende zorg je laat verzekeren en des te hoger je maandpremie is. Het eigen risico is niet van toepassing op deze aanvullende zorg. Deze zorg betaal je dus nooit uit eigen zak. Sommige aanvullende verzekeringen geven overigens ook een vergoeding voor de eigen bijdrage.