Waarom een uitvaartverzekering?

Waarom sluit je een uitvaartverzekering af?

Jezelf verzekeren voor die verre reis, voor schade aan je huis of aan je auto, we beschouwen het als de normaalste zaak van de wereld. De gemiddelde Nederlander beschikt over een behoorlijk aantal verzekeringen, elk bedoeld voor een ander doeleinde. Jezelf verzekeren voor je overlijden doen je echter minder enthousiast. Het is dan ook geen onderwerp waarmee je je gemoedstoestand een impuls geeft. Toch is het van belang om je bewust te zijn van de zin van een uitvaartverzekering. Niet alleen voor jezelf, maar ook zeker voor je nabestaanden. 

Het ontlasten van je nabestaanden

Een uitvaartverzekering sluit je niet zozeer alleen af voor jezelf, maar in feite voornamelijk voor je nabestaanden. Zonder een dergelijke verzekering kunnen zij in de toekomst voor een financieel onaangename verrassing komen te staan. Zeker als je spaarrekening de kosten van je uitvaart ook niet helemaal kan dekken. Ook neem je je nabestaanden lastige keuzes uit handen. Zo hoeven ze in die al zo lastige periode niet ook nog eens emotioneel moeilijke beslissingen te nemen.

Een uitvaartverzekering betekent afscheid nemen zonder onnodig gedoe

Voortbordurend op het bovenstaande, is ook de aanwezigheid van een toereikende spaarrekening vaak niet afdoende. Wanneer je komt te overlijden, kan het zijn dat je rekeningen geblokkeerd worden. Je nabestaanden moeten het bedrag van jouw uitvaart dan dus eigenlijk voorschieten, of een procedure bij de bank starten. Dus ook al heb je voldoende geld op je spaarrekening om jouw uitvaart mee te financieren, dan kan dit dus alsnog lastig zijn. Zonder het afsluiten van een uitvaartverzekering leg je dus alsnog een stukje verantwoordelijkheid bij hen.

Het voordeel van een uitvaartverzekering boven zelf sparen

De gedachte is ongetwijfeld eens door je heen gegaan: waarom zou je een uitvaartverzekering afsluiten als je ook zelf kunt sparen? Op zich een logische gedachtegang, maar de ervaring leert dat zelf sparen lang niet altijd een vanzelfsprekend proces is. Het vergt discipline, maar ook kunnen onverwachte financiële tegenvallers ervoor zorgen dat je minder spaart dan je bedoeling is. Bovendien stijgt de prijs van een uitvaart almaar, terwijl er bij een spaarrekening van indexatie geen sprake is.

Een uitvaartverzekering neemt je een zorg uit handen

Zoals gezegd is het overlijden geen onderwerp waar we graag over praten. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, voorkom je dat je in de toekomst nog met enige regelmaat over dit onderwerp moet nadenken. Wanneer je de voor jou passende verzekering hebt gevonden, weet je dat alles na jouw overlijden in kannen en kruiken is. Juist dankzij een dergelijke verzekering hoeft u niet meer over de dood na te denken. Deze zorg wordt je uit handen genomen.

Zorgen voor een stukje zekerheid, ook na je dood

Alhoewel het je nu wat gezondheid, geluk en financiële middelen betreft voor de wind kan gaan, weet je nooit hoe dit in de toekomst zal zijn. Die is immers nooit te voorspellen. Omdat geen enkel mens over die glazen bol beschikt, geeft een uitvaartverzekering je een stukje zekerheid. Je weet immers nooit wanneer de dood komt en hoe je financiële situatie op dat moment is. Met een uitvaartverzekering garandeer je jezelf en je nabestaanden van een waardig afscheid.