Uitvaartverzekering op hoge leeftijd

Een uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Ben je op leeftijd, dan denk je af en toe misschien al eens na over de dood en je afscheid. Geldt dat voor jou niet, dan is een uitvaartverzekering desondanks toch geen verkeerd idee. Ook op hogere leeftijd kan dat, al zijn er dan vrijwel altijd voorwaarden aan verbonden. Des te langer je wacht met het afsluiten van een verzekering, des te hoger zal je premie worden. In plaats van een hoge premie kun je bij bepaalde uitvaartverzekeraars als alternatief ook aangewezen zijn op een deposito of koopsomverzekering.

Een uitvaartverzekering sluit je af voor jezelf én je nabestaanden

Een uitvaartverzekering afsluiten is natuurlijk niet verplicht, maar wel erg verstandig. De meeste uitvaartverzekeraars accepteren klanten met een leeftijd tot of tot en met 74 jaar. Alhoewel het je vanwege de verhoogde premie wellicht geen interessant idee lijkt om een dergelijke verzekering af te sluiten, moet je wel voor ogen houden dat je daarmee ook je nabestaanden een plezier doet. Niet alleen voorkom je dat je ze opzadelt met hogere kosten, ook bescherm je ze tegen het maken van lastige keuzes.

Hogere leeftijd, hogere premie

Sluit je op hogere leeftijd een uitvaartverzekering af, dan kun je erop rekenen dat je een hogere premie betaalt. Dit is bij elke verzekeraar het geval. Dit is zo, omdat je verzekeraar in feite een kapitaal moet opbouwen om zometeen, als er sprake is van een overlijden, voldoende moet kunnen uitbetalen voor een passende uitvaart. Dit zogenoemde kapitaal bouw je op in de jaren dat je leeft en premie betaalt. Des te minder jaren je betaalt, des te hoger je maandpremie dus is. 

Opties om jezelf te garanderen van een passende uitvaart

Wanneer je 75 jaar of ouder bent, dan wordt het lastiger om een uitvaartverzekeraar te vinden die jou in de toekomst van een passende uitvaart kan voorzien. Vaak vraagt een potentiële verzekeraar ook om een gezondheidsverklaring. Bij de meeste verzekeraars onderga je dus een medische keuring. Een enkele verzekeringsmaatschappij hanteert dit keuringsbeleid niet. Behalve de optie van de zogeheten wachtjaren of carenzjaren waarin je niet volledig bent gedekt, kun je ook kiezen voor een uitvaartdeposito.

Het uitvaartdeposito

Het uitvaartdeposito, ook wel koopsomverzekering genoemd, is het alternatief voor het afsluiten van een reguliere uitvaartverzekering met een hoge premie. Een uitvaartdeposito betekent dat je eenmalig een geldbedrag overmaakt naar de verzekeraar. Dit wordt na je overlijden uitgekeerd en kan zo gebruikt worden voor een passende uitvaart. Kies je voor deze manier van verzekeren, dan dien je dus wel zelf over een spaarpotje te beschikken. Alhoewel je een dergelijk deposito kunt afsluiten bij de meeste uitvaartverzekeraars, is het in feite geen verzekering, maar een spaarproduct.

Wat houdt een uitvaartdeposito precies in?

Een uitvaartdeposito, is een slimme oplossing voor wie op leeftijd is of (chronisch) ziek is. De eenmalige storting die je doet, kun je grotendeels zelf bepalen. Eventueel kun je later ook bijstorten. Dankzij rente stijgt het bedrag jaarlijks. Kom je te overlijden, dan wordt de depositowaarde van dat moment uitgekeerd. Een kleine kanttekening is, dat je wel wat vermogensbelasting betaalt over de waarde van je deposito en het geld niet tussentijds opneembaar is.