uitvaartverzekering bij ziekte

Een uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent

Raak je ernstig ziek, dan word je met je neus op de feiten gedrukt. Je wordt gedwongen om na te denken over je toekomst, hoe kort die wellicht ook nog maar zal zijn. Je wilt misschien nog mensen zien die je al een tijdje uit het oog hebt verloren, of nog bepaalde dromen verwezenlijken. Nadenken over je uitvaart hoort ook bij die fase. Geen onderwerp waar je te lang bij stil wilt staan, maar je kunt er niet onderuit. Zeker niet in het geval van (ernstige) ziekte.

Ziekte en de gevolgen ervan voor het afsluiten van een uitvaartverzekering

Veel mensen denken dat het, als je eenmaal ziek bent, onmogelijk is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Al komt de dood voor jou misschien ineens een stuk dichterbij, toch zijn er nog voldoende maatschappijen waarbij je je voor een passende uitvaart kunt verzekeren. Wat wel een feit is, is dat ziekte je mogelijkheden daarvoor verkleint en je premie flink omhoog kan stuwen.

Uitvaartverzekeringen en de acceptatieplicht

Uitvaartverzekeraars kunnen ten opzichte van elkaar een verschillend beleid voeren. In deze sector bestaat geen acceptatieplicht. Alhoewel de acceptatieplicht in het leven is geroepen om te voorkomen dat verzekeraars een te streng selectiebeleid hanteren, ligt dit bij uitvaartverzekeringen iets anders. Een dergelijke verzekeraar loopt namelijk een groot risico. Dat kans dat je vroegtijdig overlijdt en dus slechts een klein deel van je premie hebt betaald, is reëel aanwezig. Uitvaartverzekeraars mogen dus zelf bepalen of ze je wel of niet aannemen.

De medische keuring

In het geval dat een uitvaartverzekeraar je niet bij voorbaat al afwijst, is er bijna altijd wel sprake van een medische keuring. Tijdens een dergelijke keuring wordt je huidige gezondheidstoestand en je medische verleden onderzocht. Op basis van de uitslag kun je echter alsnog uitgesloten worden. Een uitvaartverzekeraar wil het risico op verlies namelijk zo beperkt mogelijk houden. Een manier om onder een medische keuring uit te komen, is het zaak om na te gaan welke verzekeringsmaatschappijen klanten aannemen zonder een dergelijke keuring. Je bent dan wel beperkter in je keuze.

De hoogte van je premie

Voor jou is het zaak om je uitvaart zo goed mogelijk vast te leggen. Voor een verzekeraar is het echter van groot belang dat hij zo weinig mogelijk risico loopt. Ben je ziek en besluit een uitvaartverzekeraar je toch in zijn klantenbestand op te nemen? Dan heeft dit altijd een hogere premie tot gevolg. Vanwege je ziekte is de prognose namelijk dat je minder lang leeft. Met een hogere premie betaal je op die manier in een kortere tijd een groter gedeelte van je uitvaart.

Wachtjaren

Ben je ziek en wil je een uitvaartverzekering afsluiten? Dan kan het zijn dat de uitvaartverzekering zogeheten wachtjaren hanteert. Dit worden ook wel carenzjaren genoemd. Gedurende deze wachttijd betaal je wel premie, maar ben je nog niet gedekt. Mocht je in die periode komen te overlijden, dan keert de uitvaartverzekeraar meestal wel de tot dan toe betaalde premie uit. Op die manier loopt de verzekeraar geen risico en beschikken jouw nabestaanden in ieder geval over een soort van spaarpotje.