Uitvaartverzekering afsluiten

Een uitvaartverzekering afsluiten

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is van belang, zowel voor jezelf als voor je nabestaanden. Je zorgt er op die manier voor dat je van een waardig afscheid wordt voorzien en dat je nabestaanden op een prettige manier afscheid van je kunnen nemen. Ook neem je hen met het afsluiten van een uitvaartverzekering eventuele financiële uitdagingen uit handen. Een uitvaart kost nou eenmaal al gauw achtduizend euro. Een bedrag waar lang niet iedereen zomaar op berekend is.

Je maandelijkse premie

Met een uitvaartverzekering ben je voor de kosten van je uitvaart gedekt, of in elk geval voor een groot gedeelte ervan. Je maandelijks te betalen premie hangt af van een aantal zaken. Zo speelt de leeftijd waarop je besluit een verzekering af te sluiten, een cruciale rol in de hoogte van de premie. Des te ouder je bent, des te meer je maandelijks betaalt. Ook je huidige gezondheidsstatus en je medische geschiedenis spelen een rol, tenzij je actief zoekt naar een verzekeraar die jouw medische achtergrond geen rol laat spelen.

De verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Je zou haast kunnen zeggen dat uitvaartverzekeringen er in alle soorten en maten zijn. Een uitvaart is namelijk, net als de keuzes die je gedurende je leven maakt, een erg persoonlijke aangelegenheid. Sommige verzekeraars keren geld uit na je overlijden, anderen bieden weer diensten aan. We noemen deze verzekeringen respectievelijk kapitaal uitvaartverzekeringen en natura uitvaartverzekeringen. Ook bestaat er nog een derde uitvaartverzekering: de combinatie uitvaartverzekering genoemd. Na het afsluiten van een verzekering dien je met enige regelmaat na te gaan of het verzekerde bedrag nog toereikend is.

De kapitaal uitvaartverzekering

Verzeker je jezelf middels een kapitaal uitvaartverzekering, dan krijgen je nabestaanden veel keuzevrijheid. Het kiezen van een uitvaartverzorger laat je met dit soort verzekering aan hen over. Je nabestaanden krijgen een vast bedrag uitgekeerd, wat ze daarna dus zelf besteden aan je uitvaart. Het uit te keren bedrag is bij dit soort uitvaartverzekeringen altijd duidelijk. Laat je je verzekering nadat je hem eenmaal hebt afgesloten echter niet meer indexeren? Dan kan het vanwege de prijsstijgingen van een uitvaart zo zijn, dat je nabestaanden uit andere bronnen bij moeten betalen.

De natura uitvaartverzekering

Sluit je een natura uitvaartverzekering af, dan betalen niet jouw nabestaanden, maar de verzekeraar de kosten voor de diensten en producten die nodig zijn voor jouw uitvaart. Dit betekent dus dat je nabestaanden het geld dus niet krijgen uitgekeerd. Dit soort uitvaartverzekeringen dekt de standaardkosten. De kans is dus groot dat jouw nabestaanden alsnog bij moeten betalen. De voordelen zijn echter wel, dat ook de premie vrij laag is en je je nabestaanden een hoop geregel uit handen neemt.

De combinatie uitvaartverzekering

De naam zegt het al: de combinatie uitvaartverzekering is een mix van de kapitaal- en de natura uitvaartverzekering. Waar dit op neerkomt, is dat je je voor de standaard aangeboden diensten van de natura verzekering dekt. Daarnaast kun je nog een apart bedrag laten reserveren voor overige of extra wensen. Dit is dus het kapitaalgedeelte.  Ook onvoorziene kosten kunnen hiermee worden gedekt. Je nabestaanden hoeven dus in principe weinig basisdingen te regelen, maar zijn voor de uitvoering van de details en de extra wensen wel zelf verantwoordelijk.